REPORT DI MONITORAGGIO CIVICO
Lekcija 1- Prikupljanje podataka o projektu

Inviato il 15/04/2020 | Di GIPovci- gimnazijski poduzetnici | @https://twitter.com/GIPovci

Descrizione

Prikupljanje podataka o projektu "Tehnološki inkubator Nova Gradiška" i istraživačka pitanja učenika trećih i četvrtih razreda izborne nastave Poduzetništvo Gimnazije Nova Gradiška.

Cosa abbiamo scoperto

Avanzamento

Podatke prikupljene pretraživanjem interneta smo proširili istraživačkim pitanjima te smo kontaktirali stručnjake koji su nam pomogli u analizi prikupljenih podataka glede financiranja projekta, dokumenata na stranicama Ministarstva regionalnoga razvoja, strukturnih fondova, SAFU i sl.

Risultati

Intervento molto utile ed efficace - Gli aspetti positivi prevalgono ed è giudicato complessivamente efficace dal punto di vista dell'utente finale

http://www.zvono.gimnazijang.hr/2020/03/10/inkubiranje-poslovnih-mogucnosti/

Suradnici-stručnjaci, Lekcija 2
„U školi otvorene kohezije“- Gimnazija Nova Gradiška
GIPovci


- Voditeljica projekta S. Šimić je istraživačka pitanja Lekcije 1, nalaze se u poslanom obrascu i na blogu https://gipovciprojekt123.blogspot.com/2020701/u-skoli-otvorene-kohezije.htm/, poslala na e-mail adrese ispod navedenih suradnika -stručnjaka. S pojedinim stručnjacima smo uživo razgovarali ili je voditeljica razgovarala preko mobitela.
-
1. Europe Direct Osijek (EDIC Osijek), Brigita Ivoševac, kontakt e-mailom i preko mobitela. Gospođa Ivoševac nam je pomogla glede pitanja oko javnog novca, proračuna Europske unije, javno dostupne dokumentacije projekata financiranih i sufinanciranih iz fondova Europske unije (edic-osijek@obz.hr, 091/5703/678).
2. Nikolina Jureković, IMPACT obrt za savjetovanje i poslovno upravljanje, kontaktirana je e-mailom. Pomogla nam je s pitanjima glede slanja financijskih izvješća nakon korištenih sredstava iz EU fondova, (ninajurekovic@gmail.com).
3. Ivan Galić, OŠ Matija Gubec Cernik, EU projekti. Voditeljica je uživo razgovarala s profesorom Galićem, pomogao nam je oko pitanja vlasničke strukture Industrijskog parka d.o.o., pisanja financijskih izvješća, podjele uloga unutar projekta kada projekt dobije sredstva iz EU fondova, koje sve poduzetničke ideje mogu prosperirati u novogradiškom kraju.
4. Jelena Pirović, pravnica, bivša zaposlenica Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška, EU projekti, (jelenapirovi479@gmail.com), pomogla nam je glede Zahtjeva za nadoknadom sredstava, kratica PT 1, 2, UT, TO, TR, OLAF, javnosti i vidljivosti izvješća i dokumentacije projekta.
5. Mirela Relković, Kontoar d.o.o., knjigovodstvo i financije, blog Proknjiži me, gospođa Relković nam je na istraživačka pitanja glede javnog novca i knjigovodstva projekta odgovorila preko mreže Facebook te je 25. veljače bila gošća na nastavi Poduzetništva, dva nastavna sata, gdje je opisala svoj rad u knjigovodstvu i financijama. Razgovarali smo o blogu Proknjiži me, što znači nerazvijenost regije i zavičaja, kako poduzetnički inkubatori mogu potaći razvoj kraja i preko zapošljavanja i samozapošljavanja spriječiti iseljavanje stanovništva, o ženama u poduzetništvu i sl.
6. Maja Savi, voditeljica pododsjeka za europske fondove i projekte, Upravni odjel za komunalne djelatnosti, Grad Nova Gradiška, (maja.savi@novagradiska.hr). Gospođa Savi nam je odgovorila na pitanja o pisanju projekta „Tehnološki inkubator Nova Gradiška“, kada je pisan, zašto, tko, na koji je poziv prijavljen, kada je dobio sredstva, iz kojeg fonda, kada je potpisan ugovor, gdje se nalazi, gdje se nalaze novci iz EU fonda, u kojoj su valuti i sl.


Punti di debolezza

Građansko praćenje uporabe javnog novca iz EU fondova ima "slabosti" u tome što nisu svi dokumenti glede korištenja EU novca javno objavljeni. Npr. izvještaje koje voditelkji projkta i korisnici dobivenog europskog novca podnose nisu objavljeni javno već su "vidljivi" zaposlenicima na projektu i partnerima.

Punti di forza

Prednosti istraživanja su ulazak u svijet EU fondova- građansko praćenje korištenja javnog novca ima prednost glede novih znanja i razvijanja vještina zaključivanja i traženja podataka koji nas zanimaju.

Rischi

U sljedećoj fazi istraživanja ćemo istražiti administrativne i tehničke probleme realizacije projekta.

Soluzioni e Idee

Postavit ćemo što više istraživačkih pitanja "ljudima na terenu" koje smo planirali posjetiti tijekom terenskog istraživanja koje nažalost nije moguće zbog epidemije koronavirusa.

Metodo di indagine

Come sono state raccolte le informazioni?

  • Raccolta di informazioni via web
  • Visita diretta documentata da foto e video
  • Intervista con l'Autorità di Gestione del Programma
  • Intervista con i soggetti che hanno programmato l'intervento (soggetto programmatore)
  • Intervista con gli utenti/beneficiari dell'intervento
  • Intervista con altre tipologie di persone
  • Intervista con i soggetti che hanno o stanno attuando l'intervento (attuatore o realizzatore)
  • Intervista con i referenti politici

Na istraživačkom satu analize podataka smo imali gošću gospođu Mirelu Relković koja ima svoj knjigovodstveni servis i stručnjak je za financije.

Domande principali

1. Je li kohezijska politika EU pomaže mladima da se aktiviraju kao poduzetnici?
2. Na koji se način vodi knjigovodstvo EU projekta?

Risposte principali

1. Kohezijska politika pomaže mladima preko mogućnosti korištenja financiranja iz EU fondova, ali je problem nedostatka kvalitetnih i održivih poduzetničkih ideja na prostoru Slavonije, koja je pogođena velikim iseljavanjem stanovništva, nedostatkom proizvodne infrastrukture i kvalitetnim, znalačkim gospodarskim vodstvom.
2. EU projekt može imati posebno knjigovodstvo, ali se može i voditi unutar knjigovodstva tvrtke koja koristi novac iz EU fonda, ovisi o vrsti poslovanja onoga koji je dobio novac.